Főoldal Kapcsolat Foglaltság, árak Fotoalbum
Aktualitások
Víz, horgászat
Horgásztanya
Sport, szórakozás
ÉtelekQR

horgasz.hu

www.partfal.hu

www.horgasszunk.hu

www.peresto.hu

Horgászparadicsom Webáruház

 
Soczó-zug
Az 1800-as évek jelentős folyószabályozásai "szerencsére" a Körösöket is elérték; s így sok kisebb-nagyobb, önálló vagy egymással kapcsolatban álló holtág jött létre a térségben.

Ezen holtágak közül 15 Gyomaendrőd város környezetében található, mint a város ÉNY-i határában egymással "vízi" összeköttetésben lévő Templom-, Soczó-, Bónom- és Pap-zugok is. A megnevezett holtágak a Hármas-Körös folyása mentén egymás alatt helyezkednek el és adnak otthont virágzó vízivilágnak, fás-bokros vad területeknek és hangulatos zártkerteknek, ahol -párás nyári hajnalon- horgászok tucatjai ülnek felszerelésük mögött, a kapásra várva.
Nem ok nélkül mondhatjuk, hogy a vizek horgászcentrummá tették a várost és környékét, hiszen az egyes holtágak egy-egy horgász-szövetség, -egyesület kezelésében vannak és a gazdáknak érdekük, hogy a bőséges fogás lehetőségéhez segítség hozzá tagjaikat és az idelátogató -és talán elégedetten visszatérő- vendéghorgászok százait.

A folyóvizi-horgászat kedvelőinek is van lehetőségük tudásuk (vagy szerencséjük) próbára tételére, ugyanis a folyó partján, a hullámtéren belül számos gépkocsival is megközelíthető, árnyékos parti állás várja a korán érkezőket. A folyó töltésén belül további bőséges horgászélményt adhat a morotvák meghorgászása, ahol a nagy vizeket követő apadás eredményeként a Körös halállományának megfelelő fajokra horgászhatunk, viszonylag kis vízfelületen.

A Soczó-zug holtágra jellemző, hogy nagy területéhéz viszonylag keskeny meder tartozik (kb. 1,8 km hosszú, és 40-60 m széles), így a parti horgászok számára lényegesen több horgászhely adódik, mint egy hasonló területű "tóforma" esetén. Azt is érdemes megemlíteni, hogy a horgászok jóval kevésbé zavarják egymást, hiszen átlagosan több tíz méterenként található egy-egy éppen foglalt horgászhely, amit a part menti nádas is szeparál. A holtág közel 9 hektáros vízterületet, 168 telek és erdősáv övezi.
A víz a folyóval is összeköttetésben áll, így az egész holtágrendszer folyamatos vízutánpótlása és frissítése biztosítható.

A holtág rendszeres iszapkotrás alatt áll -utoljára néhány éve történt ilyen beavatkozás-, a mederfenék a part menti sávban keményebb. A mederben akadó alig-alig fordul elő, csupán a partról benőtt, belógó növényzet ágai, gyökerei jelentenek némi búvóhelyet a halaknak. Az átlagos vízmélység jellemzően 2-2,5 méter, néhol azonban négy méter mély gödröket is találhatunk.
A vízpart mintegy 90 százalékben beépített (vagy magán- ill. természetvédelmi területtel határos), azaz az idelátogató vendéghorgászok elsősorban a szállásadó horgászhelyéről illetve a házhoz biztosított csónakkal megközelíthető helyeken hódolhatnak szenvedélyüknek. Utóbbi mód szinte minden jónak mondott, vagy látott helyet elérhetővé tesz.
A Hármas Körös áradása


A horgásztanya előtti nádfal


A horgásztanyával szemközti nádfalA Soczó-zugi holtág
Horgászat  
A holtág tartós bérletként a Soczózugi Környezetvédelmi és Horgász Egyesület békéscsabai civil szervezet kezelésében van. A vízre az Országos Horgászrend szabályai érvényesek az alább kiemelt helyi szabályok alkalmazásával. További ismeretek az egyesület honlapján találhatók, amik közül kiemelném az alábbiakat, mint az Alapszabály mellékleteit: Helyi sajátosságok:
(a legfontosabbak)
  • A napijegy adott napra, 24 órás időtartamra szól.
  • Horgászni a zártkertek végén található horgászhelyekről, stégekről csak a tulajdonos írásos beleegyezésével engedélyezett.
  • Az amúr legkisebb kifogható mérete: 60 cm.
  • Törpeharcsa korlátlan mennyiségben fogható, nem számít egyéb halfajhoz. Tilos visszaengedni!
Jegyárak:
2014.
  • Felnőtt napijegy: 3.500 Ft.
  • Felnőtt hetijegy: 15.000 Ft.
  • Horgászjegy a város legközelebbi horgászboltjában kapható (Körösi Weekend Horgász-, hobby és kempingszaküzlet, 5502 Gyomaendrőd, Hídfő Utca 12., +36 (70) 2610-472, Hétköznap: 8-17 óráig, Szombat - Vasárnap: 8-12 óráig).

Kérjük kedves vendégeinket a horgászrend és házirend maradéktalan betartására; az az ellen vétőket az egyesület fegyelmi bizottsága minden esetben szankcionálja!

Telepítés minden tavasszal és ősszel történik úgy, hogy annak időpontja a horgászidényt a lehető legkevésbé zavarja meg. Az utolsó közgyűlésen (2009. február) elfogadottak értelmében évente 3 alkalommal kerül hal kerül telepítésre, melynek nagy része ponty.
A holtágra jellemző halfajok: ponty, amúr, csuka, harcsa, süllő, keszegfélék, angolna, törpeharcsa, kárász. A törpeharcsa -mint kitüntetett nemkívánatos hal- zavaró hatása megfelelő csalizással eredményesen elkerülhető.

Családi horgászat


Egy a tanyán fogott termetes ponty


Vendéghorgászaink nagy hala


Egy éjjeli amúr a horgásztanyáról
Hármas-Körös, vadászat
Az ország egyik legtisztább vizű folyója a Hármas-Körös, amely a 15 helyi holtágon túl a horgászok kedvelt vize. A folyó nyugodt víztükre a város mellett mintegy 100 méter széles és átlagosan 6 méter mély.

A lassú folyású vízben különféle keszegek és pontyfélék a leggyakoribbak, de megtalálhatók itt a busa és amur, valamint a ragadozó halak közül a leső harcsa, a csuka, a sügér és a süllő is. A folyó ezen szakasza rejtegeti a nagyobb, nemegyszer országosan is kiemelkedő méretű harcsapéldányokat. Általános szabályként elmondható, hogy a halak zöme a kanyarokban bővelkedő szakaszokon található. A ragadozófélék ilyen helyekről kerülnek ki leggyakrabban. A kanyarok után megcsendesült vízben már gyakoribbak a békés halak is. A legendás hírű törpeharcsa a folyóvízből csaknem teljesen kiveszett, a gilisztával csalizott horgunkra már inkább a durbincs vagy a sügér harap rá. Aki a törpeharcsa horgászatot kedveli, a folyó melletti morotvákban próbálhat szerencsét.

Az eredményes horgászat érdekében a Hármas-Körösön keményebb, erősebb felszerelést szükséges használnunk, mint akadómentes tavi horgászat esetén.

A folyót kíséri a több mint 2.000 hektáros hullámtere, mely szabadon látogatható természetvédelmi terület. A festői partszakaszokkal, füzesekkel tarkított holtágak fürdésre, horgászatra és vízi sportokra csábítják az ide látogatókat.
A romantikus ártéri erdők, ligetek, vízpartok valódi pihenést kínálnak a természetet kedvelő turistának.

Gyomaendrőd vadállományáról is híres. Különösen értékes az apróvad állomány, ezen belül is elsősorban a fácán, hasonlóan jó a mezei nyúl állomány is. Vízi madarak közül főleg tőkés récére lehet vadászni, Gyomaendrőd nagyvadja az őz. A vadászok egyre gyakrabban keresik fel városunkat.

Családi horgászat


Egy a tanyán fogott termetes ponty
infó, foglalás: Mezei Anikó, +36-20-915-8104        cím: Gyomaendrőd, Soczó-zug külső, N 46°56'20,63" E 20°45'27,78"
férőhelyek   felszereltség   foglaltság   árak   megközelítés   foglalás   Soczó-zug   horgászegyesület   horgászat   vadászat   horgászbolt, horgászjegy   sport, szórakozás    Liget fürdő   Gyomaendrőd   ételek 
Oldal nyomtatása E-mail